Appfelstrudel, ștrudel vienez

Cândva visam să ajung la Vienna și să gust cel mai bun ștrudel din lume. La Vienna am ajuns, însă vestita plăcintă vieneză cu mere m-a impresionat mai puțin decât tot ce are de oferit acest oraș. Or aroma ștrudelului proaspăt scos din cuptor are cu totul alt farmec, iar generozitatea cu care eu condimentez mâncărurile cu mirodenii în perioadă toamnă-iarnă nu se compară cu gusturile fade ale mâncărurilor pentru turiști create să placă tuturor.

Această rețetă nepublicată a așteptat 5 ani să iasă în lumina reflectoarelor, iar eu îi declar aceiași dragoste care am avut-o la prima vedere.

Ingrediente:

pentru 8 porții

Pentru aluat:

  • 300 g făină
  • 2 linguri mari ulei de măsline
  • 50 g unt
  • 25 g zahăr pudră
  • sare

    Pentru umplutură:

    • 1 kg mere, preferabil soiul - renet, merele trebuie să fie acre pentru echilibru de gust
    • sucul și coaja rasă de la o lămâie
    • 50 g zahăr
    • 2 linguri mari pesmeți pisați
    • 40 g fulgi de migdale trase la tigaie
    • 25 g semințe de pin
    • 75 g stafide (opțional pot fi înmuiate în rom cu minim 2-3 ore înainte, preferabil o noapte)
    • 1-2 linguri mici scorțișoară
    • 50 g unt la temperatura camerei
    • 150 g unt la temperatura camerei pentru tavă 
    • zahăr pudră pentru servit 

    Metodă de preparare:

    1. Într-un bol mare pentru aluat puneți făina și faceți o gaură pe centru, turnați uleiul și 100 ml de apă călduță, adăugați untul, sarea și zahărul. Frământați aluatul cca 20 min. Cu cât mai intensiv îl veți frământa și îl veți bate de blatul de la bucătărie cu atât mai simplu va fi să îl întindeți. Faceți o minge din aluat și puneți-l într-un bol acoperit cu o folie la frigider pentru 12 h.
    2. În ziua următoare uscați aluatul cu un prosop, întindeți aluatul pe o pânză cu mâinele ușor ca să nu-l rupeți până la grosimea hârtiei. 
    3. Pentru umplutură curățiți merele de coajă și semințe cu un dispozitiv cu care îl puteți găuri în interior și taiați mărul în 8 bucăți, apoi feliați-le subțire. Stropiți-le cu suc de lămâie, prăjiți-le repede în tigaie ca să nu se înmoaie prea mult și adăugați zahărul ca să se caramelizeze puțin. 
    4. Scoateți tigaia de pe foc și adăuați semințele de pin, fulgii de migdale, scorțișoara, stafidele, pesmeții și coaja de la lămâie. 
    5. Ungeți cu unt foaia de aluat acolo unde veți pune umplutura și rulați ștrudelul în așa fel încât să fixați bine marginele ca să nu curgă siropul dulce.
    6. Puneți pe tavă o hârtie de copt, și ungeți-o cu unt, trasnferați ștrudelul și ungeți-l și pe el cu unt.
    7. Coaceți ștrudelul la 180 C timp de 45 minute.

    Bon Apetit!

     


    Lasă un comentariu

    Reține că trebuie să aprobăm comentariile înainte de a le publica

    Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.