Mini Madeleine sau sărut angelic

Scriitorul Marcel Proust a imortalizat acești biscuiți în lucrarea sa, "Memoria Involuntară", amintindu-și de duminicile din copilăria sa, când mătușa Leonie cocea madeleine și îl servea pe micul Marcel cu biscuiți înmuiați în ceai.

Sunt multe legende despre "cine" este autorul acestor biscuiți, una din ele fiind despre anul 1755 și Ludovic al XV-lea, ginerele ducelui, care a rămas fermecat de micile prăjituri pregătite de Madeleine Paulmier, de unde provine și numele biscuiților. Se mai spune că soția sa, Maria Leszczyńska, le-a introdus în meniul Palatului Versailles. Madeleinele au fost mult iubite de familia regală și repede au cucerit dragostea în restul Franței.

Atitudinea mea pentru madeleine este un specială, aceste prăjituri sunt iconice, precum ar fi Coco Chanel pentru fashioniste, ori Rafael pentru pictori. Mult îndrăgita de mine, balerina Maia Plisețkaia, spunea într-un interviu despre balet  "dansează acei modern care nu înțeleg clasica", declarând că a văzut balet modern excepțional doar în Japonia. Aceiași părere o am și eu despre bucătărie, mie îmi place partea istorică în ea și încă sunt la etapa când studiez rădăcinele ei și această etapa e atât de complexă încât am impresia că niciodată n-am să evoluez. Tendințele se schimbă în fiecare zi, până acum  a fost mega popular tortul dezgolit, acum sunt în top torturile din mousse și totuși sunt rețete care au fost, sunt și vor fi atemporale.

Cât despre gustul lor am să spun un amalgam de substantive, verbe și adejective - se topesc, pufoși, temperat dulci, notele de limetă le conferă o aromă elegantă și sunt obligatorii la o ceremonie de ceai. 

Ingrediente

pentru 12 madeleines mari ori 36 mini madeleine

  • 80 g unt nesărat, topit și răcit, plus pentru uns tava
  • 80 g făină, plus pentru presărat peste tavă
  • 80 g zahăr extrafin sau zahăr pudră
  • 2 ouă medii
  • 1/2 linguriță mică praf de copt
  • coaja rasă de la o limetă
  • vanilie de bourboun

Mod de preparare

  1. Preîncălziți cuptorul la 190 C.
  2. Ungeți forma cu unt și presărați cu făină. Scuturați făina în plus.
  3. Bateți ouăle cu zahărul până obțineți o cremă fină. 
  4. Strecurați prin sită făina și praful de copt. 
  5. Adăugați vanilia și coaja de la o limetă.
  6. Turnați aluatul în formă și puneți la cuptor pentru 10 minute până devin aurii.
  7. Răsturnați biscuții imediat pe o planșă de răcire. După ce se răcesc păstrați madeleinele într-o cutie de biscuiți sau caserolă.

Bon Apetit!

 

 

 


Lasă un comentariu

Reține că trebuie să aprobăm comentariile înainte de a le publica

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.