Cozonacul Costișanilor cu umplutură de nuci

Cozonacul Costișanilor cu umplutură de nuci

Fiecara familie cu cozonacul ei!

Cozonacul e o coptură unică pe plaiurile noastre, fiecare gospodină iscusită își ține în mare secret rețeta, pentru că un cozonac perfect are nevoie de multă căldură spirituală, liniște și predispunere pentru un rezultat frumos, dar și experiență.

Mie nu mi-a reușit să găsesc o rețetă mai bună de cozonac, care are atât de mult gust și parfum, precum este cozonacul Doamnei Lilia, la o ediție atât de specială n-am putut să nu invit, cea mai cu experiență femeie din familia noastră, Lilia Costișanu, mama soțului meu. Rețeta a plămădit-o ea, mulți ani, cu multă dibăcie și dragoste pentru cei din jurul ei pe care îi bucură cu această minune de cozonac în fiecare an, la Paști.

Pentru familia noastră, această rețetă este un patrimoniu și suntem foarte bucuroși să o împărtășim cu familiile voastre.

Vă urăm Paște fericit și pace la gătit!

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 500g
  • 4 ouă
  • 150g miere
  • 150ml lapte
  • 200g unt
  • 7g drojdie uscată
  • 0.5 linguriță sare
  • coaja de la o lamâie și o portocală
  • vanilie 
  • 2 linguri coniac
  • un vârf de cuțit de nucșoară măcinată
  • 7 boabe de cardamon măcinat
  • o linguriță rasă de curcuma

Mod de preparare:

Aluatul:

Amestecăm făina cu toate ingredientele uscate, lăsăm pentru 15 minute între timp topim untul, încălzim laptele amestecat cu mierea până la 40-50 grade iar ouăle le amestecăm cu sarea pentru omogenizare, adăugăm coaja de la lămâie și portocală. Mixăm într-un bol mare ouăle și laptele călduț cu mierea.

Cernem deasupra făina, turnăm untul călduț, adăugăm aromele și amestecăm 2-3 minute pâna la omogenizare. Acoperim vasul cu pelicula și lăsăm la crescut la temperatura camerei timp de 2 ore, după păstrăm în frigider 24-48 ore.

Umplutura:

  • 500g nuci măcinate
  • 2 albușuri bătute
  • 150g zahăr
  • 100g ciocolată neagră topită
  • 150g dulceață din petale de tandafir
  • scorțișoară

Amestecăm  într-un bol cu o spătulă toate toate ingredientele.

Finisare:

Pregătim 3 forme de copt rotunde cu diametrul 15cm, tapetăm cu făină masa de lucru, împarțim aluatul în trei bucăți, cu sucitorul întindem o foaie cu grosimea aproximativ 5-6mm și laturile 20cm pe 50cm Repartizăm uniform umplutura pe toata suprafața, rulăm și după adunăm sub formă de melc, lăsăm acoperite cu un prosop formele noastre pentru 1-1,5 ore.

Coacere:

Preîncălzim cuptorul la 200 grade, când volumul cozonacilor a crescut de două ori, ungem foarte atent cu gălbenus amestecat cu puțină apă și zahăr. Punem la copt la 200 grade și după 5-7 minute coborâm la 170 grade pentru 45-50 minute. Important este să nu deschidem ușa cuptorului primele 30 minute. Când sunt gata, îi lăsăm în formă 10-15 minute, după scoatem din formă și îi răcim pe un grătar timp de 4 ore, acoperiți cu un prosop.

Să aveți spor!

Next article Scrob franțuzesc cu somon

Leave a comment

Comments must be approved before appearing

* Required fields