Brânzeturile franceze: cum le deosebim și ce istorie au

Franța este renumită pentru turnul Eiffel, iar vizitarea și capturarea frumuseții sale este unul dintre obiectivele multor oameni atunci când călătoresc în Hexagon. Înafară de peisajele maiestuoase, această țară este renumită și pentru vinurile și mâncărurile delicioase, iar unul dintre aceste alimente celebre este brânza. De fapt, francezii consumă cea mare mare cantitate de brânză ( (25.9 kg) pe persoană pe an decât orice altă țară din lume!

Brânza franceză este o combinația perfectă cu vinul, dar se potrivește și cu faimoasele produse de patiserie, în special bagheta.

Istoria timpurie a brânzeturilor franceze

În epoca neolitică, exista o cantitate abundentă de lapte de la animalele de la fermă, iar oamenii nu reușeau să-l consume în totalitate înainte ca acesta să devină acru. Este probabil ca brânzeturile să fi început ca un experiment sau un accident din laptele stricat. Acest lucru a dus probabil la dezvoltarea meșteșugului brânzeturilor în Franța într-o perioadă timpurie.

În timpul evului mediu în Franța, fabricarea brânzeturilor se practica și se dezvolta în mănăstirile franceze. Se spune că cei care au învățat fermierii cum să aibă grijă de animale și cum să păstreze laptele curat sunt calugării. Tot ei au descoperit, de asemenea, că frecarea unei cantități mici de sare pe brânză ar face-o mai aromată. Pe măsură ce fermierii au început să învețe cum să coacă și să îmbătrânească laptele, brânzeturile franceze au început să înflorească. În această perioadă, fermierii au început să formeze o asociație lactată în regiunile alpine din Franța.

Două tipuri de origini pentru brânza franceză

Astăzi veți descoperi că brânza din Franța provine din două origini principale – fermiers și industriel. Fermiers sunt brânzeturile care sunt produse direct la ferma unde se produce și lapte, artizanal, în timp ce Industriel sunt brânzeturile fabricate industrial într-o fabrică.

Brânzeturile produse la nivel regional primesc statutul „Appellation d’Origine Contrôlée” (AOC) care certifică faptul că brânza este produsă în acea regiune a Franței. Multe dintre acestea sunt foarte faimoase. Iată o prezentare generală a marilor regiuni și a brânzeturilor produse.

Normandie
Potrivit unei legende locale, Marie Harel (un fromagier francez) împreună cu starețul Charles-Jean Bonvoust au fost fabricanți de brânzeturi francezi la conacul Beumoncel și au inventat brânza camembert originară din regiunea Normandie.
Camembert este foarte renumită în Franța, iar Camembert de Normandie este o brânză cunoscută din acea regiune, cu un statut AOC în care îi certifică autenticitatea și calitatea. Este fabricată în principal din lapte de vacă nepasteurizat, deși există și brânză camembert din Normandia, care sunt fabricate din lapte pasteurizat. Camembert este o brânză moale care are o textură cretoasă și moale, cu o culoare galben pal. Are o aromă de pământ, dar cremoasă, lăptoasă și dulce. Coaja brânzei este înflorită și este menită să fie consumată împreună cu brânza.

Franche Comte
Comte este o brânză veche produsă în timpul lui Carol cel Mare, din regiunea de est a Franței. Prepararea brânzei Comte necesită mult lapte și are o perioadă lungă de maturare, având o aromă caramelizată și de nuci. Poate fi tăiat în cuburi pentru a servi ca aperitiv sau poate fi rasă și topită în pregătirea fondue!


Haute-Savoie
Regiunea Savoie din Munții Alpi are o mulțime de brânzeturi de oferit! Alături de legendarele Beaufort, Reblochon și Raclette, alte soiuri precum: Tomme de Savoie, Tome des Bauges, Chevrotin, Emmental de Savoie, Tamié, luptă pentru locul de top! Cremoase sau cu o coajă turnată, tăiate pe un platou de brânzeturi reci sau topite într-un aparat de raclette ori fondue, trebuie să le încercați pe toate!


Raclette de Savoie este una dintre cele mai populare brânzeturi din regiunea Savoie din Franța și cantonul Valais din Elveția. Își trage numele de la verbul “racler”, adică a răzuia, care descrie felul în care oamenii serveau această brânză la începuturi. Raclette este o brânză de lapte de vacă semi-moale, care poate fi pasteurizată sau nepasteurizată, cu o coajă ușor lipicioasă de culoare bej închis și o pastă galben deschis. Are o aromă plăcută, dar devine deosebit de gustoasă atunci când este încălzită în fața unui foc sau sub la un aparat special ( raclette machine) și numai atunci aroma completă se intensifică. 

 

O altă brânză binecunoscută din Savoie, este Reblochon. O brânză semi-dură, presată, cu o greutate de aproximativ 500 de grame, realizată din lapte de vacă nepasteurizat care trebuie să se coacă cel puțin 15 zile în departamentele Savoia și Haute-Savoie din Franța. Reblochon are o coajă galbenă până la portocalie cu un corp de fildeș în interior. Coaja sa este comestibilă, iar gustul brânzei este de nuci și ușor fructat. Mirosul este intens și amintește de pivnițele în care s-a maturizat. Se topește cu ușurintă și are un gust grozav pe cartofii coapte, fiind folosită în prepararea Tartiflette-ului! Conform unei povestiri vechi, există deoarece un fermier a transformat laptele în brânză pentru a-și ascunde o parte din producția de lapte în dorința de a-și reduce „taxele pe lapte” pe care le plătea proprietarilor pășunii.


Abondance
Abondance este o brânză semi-gătită, presată, făcută cu lapte nepasteurizat din rasele de vacă Abondance, Montbéliarde și Tarine. Ușor de recunoscut prin marginea concavă a crustei sale portocalii, Abondance este mult mai mică decât alte brânzeturi gătite similare și trebuie să se maturizeze cel puțin 100 de zile. Are o pastă foarte moale și se topește în gură, în timp ce aroma este ușor amară, amintind de lămâi proaspete și condimente calde. Această brânză este cel mai bine asociată cu un pahar de vin alb uscat și este de obicei servită cu mere și murături, dar e des folosită și în fondue.

Din câte ați observat, brânzeturile franceze se obțin cu mult efort, au o istorie bogată în spate, deci merită a fi tratate și servite în modurile care li se potrivesc.

Vă invităm să descoperiți ustensilele și platourile pentru servirea brânzeturilor la Eclair: aici

 


Lasă un comentariu

Reține că trebuie să aprobăm comentariile înainte de a le publica

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.