Skip to content
Miel cu caise scaldat in suc de citrice si salata Tabbouleh

Miel cu caise scaldat in suc de citrice si salata Tabbouleh

Miel cu caise scăldat în suc de citrice
Un stereotip răspândit spune că Libanul se bucură de una dintre cele mai gustoase bucătării din zona mediteranei.
Astazi vom pregati miel cu caise scaldat in suc de citrice.
După patru secole de ocupație otomană, gastronomia levantină s-a răspândit și stabilit permanent pe coasta estică a Mediteranei. Siria, Turcia, Iordan, Irak sau Liban folosesc aceleași ingrediente, moduri de pregătire asemănătoare și împart inclusiv obiceiuri și numele unor preparate. Per total, alimentația e considerată mai sănătoasă decât modelul Occidental, fiind bazată în special pe cărnuri ușoare, de pui, pește și oaie, legume proaspete, lactate sub diferite forme sau ierburi aromatice.
 
Influențele grecești se simt sub forma uleiului de măsline folosit din belșug, condimentele vin dinspre Orientul Mijlociu, la fel ca și ingredientele care rezistă mai bine la temperaturi mari, cum ar fi orezul.
Ingrediente 
  • 1 kg de miel
  • jumătate de lămâie 
  • 2 portocale
  • 4-5 boabe de cardamon 
  • 5 linguri mari de pătrunjel tocat
  • 5 linguri mari de mentă tocată
  • 1 ceapă tocată
  • 6 linguri mari de ulei 
  • 2 linguri mari de miere
  • 4 crenguțe busuioc 
  • 5 căței de usturoi
  • sare și piper proaspăt măcinat
  • 200 grame caise uscate
Mod de preparare 
  1. Setați rola la 250 C 
  2. Puneți o lingură de ulei într-o tigaie și prăjiți până nu se colerează deasupra mielul (3-4 minute)
  3. Tocați mărunt rozmarinul, pătrunjelul, menta, ceapa, usturoiul
  4. Stoarceți sucul de la portocale și lămâie într-un bol, adăugați uleiul, mierea, cardamonul, sarea și piperul.
  5. Mestecați sosul cu ierburile tocate
  6. Aranjați carnea de miel în tavă, turnați peste el sosul obținuț, rostogoliți-l un încât să-l pătrundă masa.
  7. Puneți la cuptor, coborati temperatura la 220 C pentru o oră.
Salata Tabbouleh
În același timp, spre deosebire de vecinii apropiați, bucătăria libaneză pune mai mare preț pe „meze“ sau aperitive in vocabularul nostru, o etalare de porții mici, reci și calde, atât de variată încât poate acoperi fără probleme o masă întreagă.În Liban se mănâncă fasole verde, fasole uscată, mâncare cu iaurt, 50 de feluri de mâncare cu orez, sosuri, noi vom pregati un aperitiv clasic numit Tabule.
Ingrediente
  • 2 legături de pătrunjel 
  • 1 legătură de mentă
  • 1 ceapă roșie 
  • 2 roșii 
  • jumătate de lămâie
  • 60 gr cus cus sau bulgur
  • sare și piper
  • sucul de la o jumătate de lămâie 
  • 2 linguri de ulei 
Mod de preparare
  1. Fierbem apa și într-un bol acoperim cus cusul cu apă *turnăm cu un deget mai mult decât conținutul din bol. Lasăm să se răcească.
  2. Mărunțim pătrunjelul, menta, ceapa, roșiile le punem într-un bol mare.
  3. Adăugăm cus cusul, scrugem, uleiul, sucul de lămâie, asezonăm cu sare și piper.
O petrecere reușită poate avea loc oricând, nu doar sâmbăta. Bucură-te în fiecare zi. Puțină extravaganță e mereu binevenită într-o zi de luni mohorâtă. Bon apetit!
Previous article Ziua 2 detox ajustarea organismului la regimul nou.
Next article Prima zi de detox, eliberarea organismului.

Leave a comment

Comments must be approved before appearing

* Required fields

x