Skip to content
Dolma in stil caucazian

Dolma in stil caucazian

Dolma este o mâncare din orientul mijlociu care se întâlnește la culturile caucaziene și balcanice. 

Numele care îl poartă această mâncare este turcesc se traduce ca "umplut" ca și în majoritatea cazurilor cu mâncărurile vestite, multe popoare pretind la apartenența acesteia. Sarmalele noastre provin de turceștile "sarma" care de facto e ca și dolma doar că ele pot fi umplute și dulce - cu nuci și fructe uscate spre exemplu. 

Rețeta este împrumutată de la o familie armeneasca unde și am gustat prima dată aceste sarmale diferite și am adăugat niște finisaje care sunt pe gustul meu sper să vă placă și vouă. 

Ingrediente (le-am pus la ochi): 

  • o cupă de orez
  • vreo 30 de frunze de viță de vie
  • o ceapă mică echallote
  • jumătate de legătură de pătrunjel 
  • 6 crenguțe de mentă
  • 8 prune uscate
  • 8 nuci 
  • 4 roșii uscate
  • sare și piper
  • 250 grame de file de vită
  • 4 linguri de pastă de tomate
  • jumătate de lămâie

Nu ezitați să adăugați alte fructe uscare sau nuci care sunt pe placul Dumneavoastră.

Mod de preparare:

  1. Tocăm mărunt fileul de vită, ceapa, pătrunjelul, menta, roșiile uscate, prunele și nucile. 
  2. Mestecăm toate ingredientele cu pasta de tomate și adăugăm zeama de la jumătate de lămâie. 
  3. Dăm un crop de apă peste frunzele de viță de vie și rolăm dolmaua noastră ca pe niște tuburi.
  4. Așternem pe fundul cratiței un strat de frunze, așezăm peste ele sarmalele punem peste ele câteva felii de lămâi și 2 ardei dacă îi aveți. 
  5. Acoperiți sarmalele cu o farfurie și turnați apă până ajungeți la farfurie cu care ați acoperit-o. 
  6. Fierbeți la foc mediu timp de o oră cu capacul semi-deschis.
Le-am servit cu o roșie uscată și o prună umplută cu nucă am completat cu smântână pentru masă! E delicios!

Bon Apetit!

 

Previous article Salata cu piersici grill si branza
Next article Desert dietetic din brânza

Leave a comment

Comments must be approved before appearing

* Required fields

x