Skip to content
Tartă din făină integrală cu urzici și leurdă

Tartă din făină integrală cu urzici și leurdă

    Primăvara își prevestește apariția cu viorele, ghiocei soare cu dinți, un pic de ninsoare, iar în bucătărie apar arome noi, proaspete cu parfum de pădure.
    Da, legumele de sezon sunt mult mai bune pentru sănătătate, microfloră și etc, dar pentru noi ele în primul rând sunt extrem de gustoase, aromate și încercăm să ne bucurăm de ele la maxim și le adaptăm tot mai mult și mai mult în bucătăria noastră. 
    Este atât de important să ne trezim și să trăim în ritm cu natura ca să luăm cât mai mult din prezența noastră, aici și acum. 
    Ingrediente:
    Pentru aluat:
    • 100g făină 00
    • 150 g făină integrală
    • sare pe vârf de cuțit
    • 125 g unt rece tăiat în cubulețe
    • 1 ou
    • puțină apă
     
    Pentru umplutură:
    • 5 ouă
    • 200 ml frișcă poate fi înlocuit cu lapte sau iaurt
    • sare pe vârf de cuțit
    • 100 g cremă de brânză de capră
    • 50 g brânză tradițională de capră
    • o legătură de urzică
    • o legătură de leurdă
    • un ardei sau niște roșii opțional
      Mod de preparare:  Aluatul:
    1. Combinați ingredientele uscate cu untul și puneți-le într-un robot de bucătărie amestecați cu reprize scurte până se formează fărimituri cât boabele de mazăre.
    2. Adăugați, oul și apa treptat și continuați să amestecați cu reprize scurte. Aluatulul nu trebuie să fie lipicios.
    3. Răsturnați aluatul pe o suprafață curată de lucru. Frământați-l o dată sau de două ori pentru a încorpora bucățelele disparate. Înfășurați strâns în folie aluatul și dați la frigider pentru cel puțin 1 oră (sau peste noapte). Aluatul poate fi pus la congelator pentru maxim o lună și lăsat la decongelat la frigider peste noapte.
    Cum se întinde aluatul fraged
    • Temperatura scăzută este extrem de importantă pentru ca untul să nu se topească.
    • Scoateți aluatul de la frigider și lăsați-l pe 10 minute (altfel se va crăpa).
    • Întindeți aluatul pe o suprafață pudrată cu puțină făină sau pe o bucată de pergament pudrat cu făină (varianta a 2-a vă permite mai ușor să-l transferați pe tavă). 
    • Dacă devine prea moale - pentru a mai putea lucra cu el, țineți-l la frigider cam 10 minute.
    • Începeți să întindeți aluatul din centru spre margini și evitați să apăsați direct pe margini.
    • Pe măsura ce întindeți treceți cu degetele peste aluat să vedeți dacă este uniform întins.
    • Puneți aluatul la frigider pentru încă 15 minute
    • După ce așezați aluatul în formă, puneți-l la cuptor pentru 20 de minute la 180 C.
           Umplutura
    1. Fierbeți 2-3 minute urzica, apoi adăgați pentru un minut leurda și strecurați-le.
    2. Feliați ardeiul rondele.
    3. Amestecați toate ingredientețe într-un bol.
    4. Așezați ierburile pe blatul copt, turnați compoziția din ou deasupra și ornamentați cu ardeiul.
    5. Puneți la cuptor pentru 30-40 minute la 180C.

    *Din aluatul care a rămas am taiat cu o formă specială frunzulițe care le-am adăugat deasupra cu 10 minute înainte să scot tarta din cuptor.

    Bon Apetit!

     

    î

     

     

      Previous article Lipii din urzici
      Next article Ravioli cu somon și icre roșii

      Leave a comment

      Comments must be approved before appearing

      * Required fields