Istoria Săpunului

Oare cum ar fi viața noastră fără igienă? Astăzi nu ne mai putem imagina! În fiecare zi aplicăm creme, ne spălăm pe mâini în scop de purificare fără ca să ne dăm seama multe ori că facem mai rău. Credem în progres dar începem să ne întoarcem tot mai des la origini, la produse clasice, naturale care ne conecteză cu natura.
Atunci când ne place un produs, începem de la istorie și origine, haideți să vedem cum a apărut săpunul.
Cea mai veche atestare documentară despre fabricarea săpunului datează din anul 2800 i. Hr. și provine din vechiul Babilon. A fost găsit un cilindru de lut inscripționat cu detalii despre fierberea grasimii și a cenusii, și în care era o substanță similară săpunului. Egiptenii foloseau săpunul fabricat din uleiuri și anumite săruri alcaline pentru spălat și tratarea unor boli ale pielii. Legenda spune că denumirea de săpun provine de la locul numit Muntele Sapo din vechea Roma, unde grăsimea provenită de la sacrificarea animalelor se amesteca cu cenusa si curgea spre râu, atunci cand ploua.
Englezii au început să producă săpunuri din secolul XII, deja în 1633 Regele Charles I a acordat Societății de producători de săpun din Westminser, 14 ani de monopol în regat. În perioada Tudorilor femeile înstărite utilizau săpun pentru toaleta zilnică, acestea erau produse ulei de măsline importat care era foarte scump. Deasemenea existau instrucțiuni cu rețete de săpunuri disponibile în masă care ne sugerează că categoriile sociale erau interesate de igienă în acea vreme.
În timpul domniei Reginei Elizabeth I, consumul de săpun în Anglia a fost mai mare decât în orice țară europeană. Ea a introdus moda să faci baie fiecare 4 săptămâni chiar dacă nu e neapărat necesar. 
Deși industria chimică a avansat și oferă consumatorilor săpunuri mai ieftine cu arome intense, produse din parabeni și sulfați și care pot stimula până și cancerul mamar. Cu toate acestea săpunurile organice își mențin poziția în segmentul lor, un produs premium de obicei este produs din ulei de măsline, uleiuri esențiale, ierburi și condimente naturale. 
La noi găsiți săpunuri artizanale făcute cu mare grijă după metode vechi, tradiționale în regiunea Sussex din Marea Britanie. Fiecare săpun este decorat, tăiat și ambalat manual.
 

Lasă un comentariu

Reține că trebuie să aprobăm comentariile înainte de a le publica

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.